Online daten en Freud

Online daten en Freud

Ze is aan het appen met Bernard.
‘I can see your love for wine, but why do you hide?’ Ze hoort het hem zeggen, op zijn Frans-Engels. Of zeg je Engels-Frans. In ieder geval die special touch die sexy Franse mannen aan het Engels weten te geven. 
Ze heeft nota bene voor hem een andere foto geplaatst op haar Whatsapp.
‘It’s an artistic move’, werpt ze tegen.
Op haar eerdere foto zei hij ‘Who is that boy with the plate? Can you not show some sexy photo, just for me?’

Ze heeft hem één avond en ochtend gezien, nu vijftien dagen geleden. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PROJECTIE

Projectie is een afweermechanisme.  Freud, die man van de sofa, heeft dat ooit bedacht. Een afweermechanisme heeft als functie je eigen kwetsbare ‘ik’ te beschermen. Dat ‘ik’ zit diep van binnen en vaak zijn we ons er niet eens van bewust. Dat ‘ik’ regelt wel van alles ondertussen. Bijvoorbeeld hoe we ons ten opzichte van de buitenwereld gedragen of  hoe we ervoor zorgen dat mensen ons leuk en lief vinden. Als het ‘ik’ faalt, of als de buitenwereld in staat is het ‘ik’ in de war te brengen, dan steekt zo’n afweermechanisme de kop op.

Projectie is er zo een. Freud noemde projectie een heel primair afweermechanisme. Dat betekent dat het ‘ik’ het heel makkelijk uit de kast haalt, zonder er even over na te denken. Heel sneaky dus.

Projectie zorgt ervoor dat je niet hoeft te twijfelen aan jezelf. Zonder dat je het namelijk weet plakt je eigen ‘ik’ je gevoelens of behoeften op de ander. En als er dan iets mis gaat tussen jou en de ander komt het gewoonweg altijd door de ander. Die moet er immers voor zorgen dat jij je goed voelt en niet jij, want jij denkt nergens last van te hebben. Vaak leidt dat tot conflicten, want de ander is zich van geen kwaad bewust. Nou, dit is meestal geen recept voor een mooie relatie!

In dit verhaaltje zie je een man en een vrouw die elkaar één keer live hebben gezien en nu verder praten via Whatsapp. Volop de kans om te projecteren.

Bernard, de franse minnaar, projecteert zijn eigen wensen op de vrouw. Hij wil haar voor zichzelf én sexy! Als ze dat niet levert dan kan hij echt geen interesse opbrengen voor haar ‘artistic move’.

Zij maakt van hem een artistiek gevoelige Franse minnaar die met lof reageert op haar Whatsapp foto’s. Niet dus. En in plaats van een beetje mee te spelen met zijn sexy macho gedrag voelt ze zich niet bevestigd.

Einde verhaal denk ik. Wat denk jij?